19 februari
19 februari 2026 - Qui Nhon, Vietnam
Zoals gezegd: weer voor zessen op en om half acht vertrek met de bus: een rit van zes uur met enkele tussenstops. De eerste tussenstop was bij een monument van de heldenmoeders:Vrouwen die kinderen en kleinkinderen verloren in de oorlog. Een afbeelding van een vrouw die elf kinderen en kleinkinderen verloor (zij werd 106 jaar )
Heb er een wierookstokje opgestoken.
Vervolgens reden we verder en stopten In My Lai waar een zeer groot oorlogsmonument was:
Hierbij hebben we een documentaire gezien gemaakt door Fons de Poel (van Brandpunt) in 1993. Het ging hier om een slachtpartij door de Amerikanen op 16 maart 1968 (bloedbad van My Lai). De documentaire heeft Fons samen gemaakt met een helicopterpiloot die er destijds ter plekke was om gewonde Amerikaanse soldaten te evacueren, maar deze waren er niet. Hij redde wel 13 personen. Er waren in My Lai 500 slachtoffers, kinderen, vrouwen en oude mannen. De Amerikanen wilden vietcongsoldaten vernietigen uit wraak voor gevallen kameraden, maar die bleken er niet te zijn en daarom vierden ze hun wraak uit op de burgerbevolking. De tranen sprongen ons in de ogen bij het zien van deze reportage.
Bed waarop de burgerbevolking sliep. (Te zien in het buitenmuseum)
Soldaten in actie. (Museum)
De namen van de slachtoffers, waaronder veel kinderen.
Offertafels voor de gevallenen.
Een schilderij van het slachtveld gezien in het binnenmuseum.Na deze indrukwekkende beelden werd onze weg vervolgd en hebben we gepauzeerd en geluncht in een hotel op de 7e verdieping. Vlak ervoor stopten we op een plek met uitzicht op een vrouwelijke Boedha (625 mtr hoog.)
Daarna weer op weg en pauze gehouden bij een benzinepomp, waar we een ijsje gekocht hebben. Overigens was het wel de hele dag bewolkt, maar de temp. Was toch 25 gr. Onderweg zagen we weer veel rijstvelden, veel scooters, met soms wel 4 pers. Erop. Veel lange afstandsbussen die ons steeds met veel getoeter en hoge snelheid voorbij reden. Wat nog het meeste opviel was de vele rommel/afval die langs de weg en overal lag. Ook zagen we veel nieuwbouw die niet afgemaakt was. Ten slotte stopten we voor een fotoshoot bij het strand van de zuid-chinese zee (Sa Hyah)
Om 18 u kwamen we aan bij ons hotel in Quy Nhon en kregen een zeer grote kamer op de 3e verdieping. Om 19u hebben we als groep gezamenlijk heerlijk gedineerd. Morgenochtend alweer om 6 u ontbijt en vroeg vertrek, maar we maken eerst nog wat foto’s want het hotel ligt tegenoveer het strand.
Bloem in de hal van het hotel. Dit soort potten met bloemen kwamen we overal in het hele land tegen.

Geweld , niet goed en dan veel kinderen , triest .