Denemarken-Svenborg twaalfde dag
10 juni 2026 - Svendborg, Denemarken
Na een ontbijtje met een gekookt ei voor Hanny erbij en voor mij een gebakken eitje hebben we eerst nog wat op onze iPads gepoemeld, want we wilden vandaag het kasteel Egeskov bezoeken wat pas om 11 u “open” ging. Het kasteel lag maar 15 km van ons huisje.
De entree was niet mis (60 euro) maar daarvoor konden we naast het park ook het kasteel bezoeken. We werden uiteraard eerst door een souvenirwinkeltje geleid, waarbij het weer eens flink begon te regenen. Aansluitend waren er wat kassen bij met planten die we aanschouwden en dus droog bleven.Vervolgens liepen we door wat mooi aangelegde “tuinen”.

Richting het kasteel. Eerst maar even weer wat geschuild voor de
regen.
Het Egeskov kasteel uit 1554 (eigenlijk een waterburcht)
Wat dichterbij met links het gebouw wat een souvenir winkeltje bevatte en op de eerste verdieping een “kleding” tentoonstelling.
Kasteel gezien vanaf de achterzijde, waar we liepen nadat we het kasteel van binnen hadden bekeken. We moesten wel plastic overschoentjes aandoen.
In het kasteel jachttrofeën aan de muur, inkijkjes in verschillende kamers en slaapkamers.
Schilderij aan de muur.
Ridders
Op de zolder een tentoonstelling van speelgoed uit de vroegere jaren.
We zagen teveel om te fotograferen.
In de gracht rond het kasteel deze statige zwanen.
Vervolgens weer een regenbuitje en begonnen onze magen te knorren. Het was inmiddels 13u. In de Brasserie aten we een salade
Een grote bak voor Hanny met o.a. zalm.
Salade met croutons en kip voor mij.
Daarna liepen we naar de verschillende museums die er verderop waren.
Hier op de achtergrond een straaljager uit de jaren 50 (Zweeds makelij) van de Saab fabrieken.
Oude auto’s .
Deze speciaal voor mij: een Morgan. (Niet zo oud: in Engeland worden ze nog steeds met de hand gemaakt)
Oude motoren
Veel motoren hingen o.a. deze Harly Davidson
Heel veel Puchs
Op zolder nog meer oude auto’s
Nog een oudje.
Verderop een kruidenierswinkeltje met veel verschillende artikelen.
Er was ook een outdoor camping tentoonstelling met veel tenten, vouwwagens, campers etc.
Ook was er een tentoonstelling van ambulances. Deze mercedes herkende ik van mijn tijd uit Boxmeer toen ik er op eenzelfde in 1972 een half jaar “op” heb gezeten.
Er was ook een tentoonstelling van reddingsvoertuigen: o.a. brandweerwagens.
Vervolgens liepen we weer door die mooie tuinen
Een waterpartij erbij
terug naar de uitgang nadat we eerst nog een softijsje gegeten hadden
Hanny kreeg weer koude steken in haar hoofd gezien haar gezichtsuitdrukking.
en weer geschuild voor de regen. Om 16.40u verlieten we het “Park” nadat we 6 km gelopen hadden en de verschillende regenbuien ons niets uitmaakten, want na regen kwam de zon steeds. Oh ja, buiten zagen we ook nog een bruidspaar wat in van allehande posities werd gefotografeerd.
In Svendborg weer wat boodschappen gedaan en benzine getankt. Moe maar voldaan kwamen we om 17.50 u weer aan bij Edelweiss (ons huisje)
Morgen gaan we eilanden Tasinge en Langeland verkennen.

Grtz
Alvast een goede reis terug en welkom thuis. Groet Tineke