Denemarken-Logstrup achtste dag
7 juni 2026 - Løgstrup, Denemarken
Opgestaan met een lekker zonnetje. Om 10u aangereden naar Monsted (12 km rijden) waar de kalksteen groeve is Kalkgruberne. Moesten wel even zoeken, want de navigatie wist het niet zo goed te vinden. Na het betalen van de entree natuurlijk weer door een winkeltje geleid. We kregen een plattegrond waarop de weg naar de ingang van de Grot/groeve stond aangegeven.
De route naar de ingang. We liepen eerst nog door een stuk bos over
een mooi pad.
Overzicht van de te volgen route in de Groeve/grot. De blauwe lijn gaf de goed begaanbare route aan.
En soms ook over een soort brug van hout.
Dit is de ingang waar ook de karretjes met kalksteen in- en uit gereden werden.
Eenmaal in de groeve waar de temperatuur 8 graden was en de luchtvochtigheid 98%.
Dit is een stuk wat minder goed begaanbaar was.
Effe bukken. en verderop gingen we niet verder. Te donker en ongelijk. Niets voor Hanny.
Bij sommige stukken was het “plafond” erg hoog uitgehakt. We hebben ruim 1,5 km in de groeve gelopen. Daarna hebben we een museum bezocht, waar het proces uitgebeeld werd van kalksteen tot uiteindelijk de kalk als eindresultaat (voor de bouw o.a.) De kalkstenen werden in een oven verhit van 1000 graden. De kalkstenen werden in toren gedropt en verhit, aanvankelijk met hout en ander brandbaar spul, later met gas.
Een plaatje van de “fabriek”
Een foto in het echt.
Opgestapelde zakken met kalk.
Een afbeelding van een vrouw met kapotte vingers en omzwachtelde voeten die dagelijks vele kilo’s stenen naar buiten bracht, vaak al vanaf 16 jarige leeftijd. De mannen werden vaker niet ouder dan 50/60jr.
Karretjes in de groeve.
Overzicht van de groeve bovengrons, heel vroeger.
Mannen praktisch bloot aan het werk.
Paarden werden ook gebruikt om karren met kalksteen te vervoeren.
Uitgebreid gebied waar kalksteen gewonnen werd.
In het restaurant hebben we een broodje zalm gegeten.
We waren rond 13 u net weer bij ons auto toen het flink begon te regenen ,met onweer en er een waarschuwing code geel kwam voor de streek, waar we nog heen wilden om een kasteel te bezoeken. Na een half uur heftige regen besloten we om toch maar naar ons huisje terug te keren. Hebben we ook gedaan. Later vielen er nog verschillende regenbuien, eenmaal terug. Om 18 u hebben we in het restaurant vlakbij gegeten: schol met aardappeltjes en veel rauwkost.
Morgenochtend gaan we naar ons derde huisje in Svendborg op het eiland Funen (212 km rijden) in het zuiden.
p.s. In het winkeltje bij de groeve kochten we nog een puzzel met daarop de kaart van Denemarken. Svendborg ligt bij de punt van het houten lepeltje onderaan.

Goede reis naar Svendborg!
Ps mooie foto s .
Groetjes .
Jammer van de regendag. Maar na regen komt zonneschijn. Geniet van het eiland Funen