17 juni: Nationaal park en Abdij bezoek.
17 juni 2018 - Doolin, Ierland
Vandaag is het geen vaderdag voor mij, want jij bent mijn vader niet volgens Hanny.
Na een "ontbijt" van een groot bord fruit en wat muesli met yoghurt gingen we met onze bergschoenen aan via het private pad achter de B&B naar de kliffen verderop. Het miezerde aanvankelijk wat, maar dat was van korte duur. Een van de honden (Lassie zullen we maar zeggen) liep vrolijk voor ons uit en wees ons de weg. Bij de kliffen zorgde hij ervoor dat we niet te dicht bij het randje kwamen. Vervolgens gingen we per auto naar het Connemara Nationaal Park 25 km verderop. We konden drie rondjes lopen, rood, blauw en geel. Aangezien het weer ieder moment om kon slaan kozen we voor de blauwe route: 3 km. Het pad ging omhoog, omlaag, links en naar rechts. We klommen trappen van ruwe stenen op en af. Blij dat we de rode route niet genomen hadden, want die ging naar enkele honderden meters hoog. Onderweg kwamen we Fransen, Ieren en Engelsen tegen. Na een bezoek aan de tearoom en uiteraard het toilet vervolgden wij onze route naar Kylemore Abbey: 5 km verder. Het parkeren was bij het park zowel als bij de Abbey gratis, maar de entree bij de Abbey was 10 euro voor senioren. (bij bijna alle plekken waar we entree moesten betalen was die mogelijkheid van senioren in plaats van adult, dit scheelde overal aardig wat euro's; wij voelden ons nog geen senior, maar het kwam wel goed uit). We bezochten de Benedictijnse congregatie met belangstelling, want het had een hele historie. Teveel om op te noemen. Belangrijkste is dat nonnen uit het Belgische Ieper er een kostschool leidden voor meisjes, die uit veel landen van de wereld kwamen, ook uit Nederland. De nonnen vestigden zich er in 1920 en in 2010 werd de school opgeheven. Heden ten dage wonen er nog steeds nonnen. Verder is de Abbey bekend vanwege zijn mooie tuinen. Die tuinen lagen 2 km verderop. We zagen wel dat er een shuttle naartoe ging, maar bij de vertrekplaats stond niemand. We namen aan dat er vandaag geen vertrokken. We namen dus de benenwagen, maar al gauw kwamen we die bussen tegen. Op de terugweg de bus dus maar.(vertel nu alvast dat deze met ons erin stampvol zat). De tuinen waren inderdaad heel mooi aangelegd en er was op het terrein zelfs een aparte woning voor de tuinman. Veel planten en bloemen hebben we herkend, staan ook in onze tuin. Er was ook een aparte "groententuin", alles heel netjes op een rij geplant. Daarna op weg naar het B&B: opfrissen en naar Clifden om wat te eten. Hanny nam mosselen. Toen ze ze op had, kon ze bijna niet over de berg lege schelpen kijken, maar ze waren lekker. Morgen weer op weg naar de volgende B&B: in Sligo, 162 km.
Madeleine:17 juni 2018Prachtige foto's hebben jullie gemaakt. Mooie cliffs daar en wat leuk dat Lassie jullie de weg wees.