Veertiende dag in het Verenigd Koninkrijk: Windsor Castle??

22 juni 2022 - Old Windsor, Verenigd Koninkrijk

Om 6.15u hoorde ik de vliegtuigen om de minuut weer overkomen. Op de website van Heathrow stond dat er per dag 645 landingen waren. Zelf had ik 824 uitgerekend. Om 9.30 u zijn we aangelopen door het park naar Windsor Castle. Er stonden al enkele mensen bij de ticketverkoop lokatie te wachten. Wij dus ook. Mijn oog viel toen op een bordje waarop stond dat het kasteel op dinsdag en woensdag gesloten was. Nou dan moeten we wat anders verzinnen en de plannen weer omgooien. Een Engelse dame vertelde ons dat er om 10.45u een wachtwisseling zou zijn bij het kasteel. Daar hebben we toen op gewacht. Het was echt de moeite waard. Onder strenge bewaking van wel 8 politieagenten met mitrailleur etc. Werden enkele straten afgesloten en het publiek stroomde toe. Toen we de muziek van de “Harmonie” al van ver aan hoorden komen stond iedereen met telefoons en fototoestellen klaar. Uiteraard heb ik het gefilmd voor de muziek. Prachtig!!! Eerst kwam de “harmonie” met daarachter de “guards” met zwarte hoge berenmutsen en een geweer op de schouder, keurig in het gelid lopend. Na drie kwartiert kwam het hele handeltje weer terug, nadat ze eerst nog wat liedjes voor de Queen, denk ik, gespeeld hadden binnen de muren van het kasteel. Dit keer waren de berenmutsenmannen vervangen door Aziatisch uitziende bewakers in simpele uniformen ook weer met een geweer op de schouder.

Daarna hebben we ergens geluncht en hebben we kaartjes gekocht voor een boottrip van twee uur op de Thames. Het was inmiddels 25 gr. Bij de plek waar de boten vertrokken, er waren daar verschillende tripjes op de Thames, wemelde het van de zwanen en eenden. Ze kregen uiteraard wat gevoederd door de mensen. Het boottripje vertrok om 13.30u en de wachttijd brachten we door op een bankje in de schaduw. Om het verhaal kort te houden, we kwamen door een sluis en onderweg vertelde ze wat over de linkeroever en de rechteroever. We kwamen ook langs de beroemde renbaan van Windsor, waar o.a. De Ascott races gehouden werden. Nu was er niemand.

Om 15.30 waren we weer terug en zijn we een stuk verderop naar het Etoncollege gelopen. Mooie gebouwen. Onderweg kwam we verschillende studenten in officiële kleding tegen. Zwart jacket met strikje. Inmiddels was het 27 graden en hebben we onderweg naar het hotel waf fris gedronken. Daar hebben we wat uitgerust en om 18.15 u zijn we weer teruggelopen naar de “stad” en hebben we lekker gegeten. Intussen bleven iedere minuut die vliegtuigen maar overkomen. Zelfs op de boot verschenen ze iedere keer weer in de lucht. Morgen hopen we echt Windsor Castle te bezoeken. Heri je weet het dus, op dinsdag en woensdag is die tent gesloten.

1. Rien Weijers:
    22 juni 2022
    Mooi hoor. Wij zijn benieuwd naar de video opname. Jammer dat het kasteel gesloten was. Onze keuze is gevallen op een dagje Londen met de trein.