Denemarken-Tonder derde dag
2 juni 2026 - Møgeltønder, Denemarken
Om te beginnen: kreeg bericht van het CBR: rijbewijs verlengd voor 5 jaar.
We stonden op met een mooi zonnetje en 21 gr. Met nog wel Cristel de Laat uit Schijndel op ons netvlies, waar we gisteravond naar gekeken hadden. Een showprogramma van de opnames van zaterdagavond nog.
De navigatie na het ontbijt ingesteld op Ribe: 45 km verderop naar het Noorden (op advies van vriendin Wilma en Ton). Rond 10.30u kwamen we daar aan en parkeerden onze auto buiten de stad op een groot parkeerterrein voor niks. We werden naar Ribbedomkirke geleid via bordjes (uit de twaalfde eeuw.
Steeds een ander aanzicht
De zijkant
De voorkant van de kerk.
Een stuk muur achter het altaar met mozaïeken.
De preekstoel.
Het middeleeuwse centrum is een doolhof van kasseienstraten en scheefgezakte vakwerkhuizen.

Rond 13 u hebben we geluncht in een Rose Garden achter een oud restaurant genaamd: De Rose Garden.
Vervolgens zijn we over die rotkasseien weer naar de auto gelopen en zijn we naar het eiland ROMO (grootste Deense eiland in de Noordzee) gereden verbonden door een dijk.
Over de dijk met water aan twee zijden.
Aangekomen op Romo zijn we naar het uiterste zuidelijkste puntje gereden (Havneby) waar achter Hanny een natuurreservaat lag waar schapen graasden en de Noordzee te zien was.
We kwamen wat eettentjes tegen en hebben een lekker softijsje gegeten. Op de terugweg hebben we opnieuw de weg over de dijk genomen en verder de kustweg naar Tonder gereden. Vele uitgestrekte weiden en landerijen en af en toe een plaatsje doorkruist met drie huizen en een kerk.
In ons huisje hebben we de maaltijd genuttigd die we gisteren in de Rema gekocht hadden. De oven die we ter beschikking hebben deed zijn werk prima. Morgen gaan we naar Logemkloster en Haderslev (noordoostelijk van Tonder) en dus weer een nieuwe ervaring in dit uitgestrekte rustige land.

Fijn dat je rijbewijs met 5 jaar verlengd is!
Mooie foto's!
Liefs uit Ljubljana😘